Nowa technologia produkcji wina

Fascynująca technika wysokociśnieniowa może zastąpić stosowanie dwutlenku siarki w winiarstwie i obniżyć koszty zużycia energii. Pozwoli to także zwiększyć konkurencyjność branży na światowym rynku.

Wysokiej klasy winiarstwo to europejska tradycja i ważna część gospodarki od Niemiec i Francji po Portugalię i Grecję. Często jednak, dla zachowania stabilność i jakości win, stosuje się chemiczne środki konserwujące – dodatek, z którego zgodnie z nowymi przepisami UE, będzie należało zrezygnować. Celem finansowanego przez UE projektu PRESERVEWINE było znalezienie rozwiązania.

Zespół projektu, badając obiecujący, opłacalny, nietermiczny proces zwany technologią zmiany ciśnienia (PCT) do stabilizacji win, pracował nad wykonalną alternatywą, która pozwoliłaby na redukcję wykorzystania dwutlenku siarki w winiarstwie. Nowa technika obejmuje ładowanie i poddawanie wina ciśnieniu przy użyciu gazu obojętnego, a następnie szybkie uwalnianie ciśnienia, co powoduje dezaktywację mikroorganizmów odpowiedzialnych za psucie się wina oraz zapewniających atmosferę ochronną przeciwdziałającą utlenianiu.

Zespół projektu z powodzeniem opracował, a następnie dokonał walidacji systemu PCT służącego stabilizacji wina i moszczu winnego. Prototyp systemu zdolny jest do przetworzenia 120 litrów wina na godzinę przy ciśnieniu 500 barów. Zespół opracował także odpowiednie oprogramowanie i zintegrował czujniki z systemem, umożliwiając monitorowanie parametrów podczas obróbki wina w czasie rzeczywistym.

Kolejnym pozytywnym wynikiem było to, że nowy proces nie tylko pozwolił zachować fizyczne i chemiczne właściwości wina, ale także zachować właściwości smakowe badanych win. To dowiodło, że proces nie zakłóca delikatnej równowagi wina, a jego bukiet pozostaje bez zmian. Długofalowe badania nad stabilnością i jakością wina będą kontynuowane w ramach projektu Preservewine-Demo project.

Odniósłszy sukces, zespół projektu zademonstrował system PCT we francuskim regionie Bordeaux, słynącym z wiodącej roli w przemyśle winiarskim. Wreszcie, po wdrożeniu na wielką skalę, technologia mogłaby zaoszczędzić nawet do 40% kosztów energii, zastępując dodatki, a przy tym chroniąc środowisko. Stanowi to kolejny sukces europejskiego przemysłu winiarskiego pod względem konkurencyjności i jakości.

opublikowano: 2015-06-12
Komentarze


Polityka Prywatności