Przetwórstwo mięsa to branża, która przynosi w Europie wiele miliardów euro zysku, wypracowywanego głównie przez małe przedsiębiorstwa. Obecnie przedsiębiorstwa te notują 30–40% strat produktu w związku z problemami dotyczącymi jakości mięsa, których dałoby się uniknąć dzięki usprawnieniu metod sortowania.
Zespół finansowanego przez UE projektu
Q-MEAT (Helping EU processors become competitive using automated and non-contact pigmeat piece quality classification) miał za zadanie opracowanie zautomatyzowanego systemu oceny mięsa wieprzowego na podstawie koloru i zawartości wody. Dzięki wykorzystaniu technologii analitycznych, takich jak spektroskopia z indukcją magnetyczną (MIS) oraz analiza obrazu wideo (VIA) urządzenie Q-MEAT ma szansę zwiększyć wydajność produkcji o ponad 20%.
Technologię MIS można zastosować do oszacowania zdolności wiązania wody przez tkanki bez konieczności dotykania próbek. Naukowcy wykazali przydatność tej metody w przypadku schabu wieprzowego jeszcze przed skonstruowaniem prototypu urządzenia MIS w skali laboratoryjnej, które zostało następnie pomyślnie przetestowane.
Kolejną cechą systemu Q-MEAT jest wykorzystanie metody VIA do oceny jakości mięsa na podstawie jego koloru. Badacze przetestowali różne źródła światła oraz specjalnie oprogramowanie, umożliwiające przetworzenie danych uzyskanych za pomocą metody VIA.
System Q-MEAT łączy więc metody MIS oraz VIA i wykorzystuje je do oceny jakości rozmaitych produktów wieprzowych. Członkowie zespołu skonstruowali prototyp przemysłowy, który okazał się bardzo skutecznym narzędziem do dzielenia mięsa na różne kategorie jakościowe.
Badacze z zespołu Q-MEAT wykazali, że ich prototypowy system działa w praktyce i dążą obecnie do jego komercjalizacji. W ciągu następnych dwóch lat system Q-MEAT ma szansę zwiększyć wydajność produkcji oraz dochodowość branży przetwórstwa mięsnego.