Białka zastępujące plastik

Choć tworzywa sztuczne są we współczesnym społeczeństwie niezbędne w niezliczonych zastosowaniach, są one bardzo szkodliwe dla środowiska. W ramach jednego z projektów finansowanych ze środków UE zajęto się zastąpieniem plastików materiałami przyjaznymi dla środowiska, uzyskiwanymi z odpadów roślinnych.

Co roku wytwarza się miliony ton plastików. Plastik jest szkodliwy dla środowiska, ponieważ nie ulega biodegradacji, a jego produkcja opiera się na wykorzystaniu paliw kopalnych. Pozostałości roślinne zawierają związki, które teoretycznie mogłyby posłużyć do produkcji odnawialnych materiałów mogących docelowo stanowić praktyczną alternatywę dla plastików.

Przedstawiciele przemysłu i partnerzy badawczy połączyli siły w ramach finansowanej ze środków UE inicjatywy http://www.LEGUVAL.eu (LEGUVAL) (Valorisation of legumes co-products and by-products for package application and energy production from biomass), dążąc do opracowania materiałów odnawialnych wytwarzanych z produktów ubocznych przetwarzania roślin strączkowych.

Dotychczas zbadano metody przetwarzania materiałów i zidentyfikowano potencjalne produkty uboczne, uwzględniając między innymi generowane ilości i sezonowość. Jako użyteczne źródła białka wybrano produkty uboczne przetwarzania grochu, fasoli i soczewicy, czyli różnych roślin strączkowych.

Badaczom udało się zoptymalizować proces ekstrakcji i uzyskać białko o czystości 95% dla grochu, 67% dla fasoli i 64% dla soczewicy. Badane są również właściwości termiczne i mechaniczne uzyskanych białek. Efektywność całego procesu można dodatkowo zwiększyć, wykorzystując biomasę pozostałą po ekstrakcji białka do produkcji biogazu.

W ramach projektu LEGUVAL badane są produkty uboczne przetwórstwa roślin strączkowych, które umożliwią wytwarzanie przyjaznych dla środowiska alternatyw dla plastików. Ponieważ produkcja tworzyw sztucznych zużywa paliwa kopalne i jest znaczącym źródłem emisji związków węgla, prace projektowe mogą wnieść istotny wkład w ochronę środowiska.

data ostatniej modyfikacji: 2015-11-13 09:23:24
Komentarze


Polityka Prywatności